Published On: Ned, ruj 3rd, 2017

VREMENSKA PODJELA PO ETNIČKOJ LINIJI: Ljeto je završilo u Bosni. U Hercegovini nije…

Nad kantona s bošnjačkom većinom  nadvili su se  tmurni oblaci, a nevrijeme koje je stiglo  izgleda da će trajati duže nego što smo očekivali. Kantoni s hrvatskom većinom su i danas pod mjestimičnim suncem, no ljeto će potrajati još koji tjedan. Jedino Posavska županija danas pliva pod kišom. Što se vremena tiče jedino je RS bipolarna. Dio okrenut hrvatskim kantonima se drži. Ostatku RS-a ljeto je došlo kraju.

To su prognoze naših meteorologa, koji najavluju da će slično vrijeme današnjem biti i u naredna tri dana.

Jugo u Hercegovini

U nedjelju u Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima, lokalno i sa slabom grmljavinom. Od poslijepodnevnih sati se očekuje slabljenje i postepena prestanak padalina prema kraju dana.

Vjetar umjerene jačine, u Bosni zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini jugo veći dio dana, a krajem dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 11 i 15, na jugu od 15 do 19 stupnjeva.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje od 19 do 24 stupnja. U ponedjeljak, 4. stupnja, u Bosni oblačno jutro. Tijekom dana djelomično smanjenje oblačnosti. U Hercegovini umjerena naoblaka.

Od poslijepodnevnih sati novo povećanje oblačnosti sa zapada. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 11, na jugu od 12 do 15 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 23, na jugu do 26 stupnjeva.

U utorak, 5. rujna, očekuje se prije podne pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10, na jugu od 11 do 15 stupnjeva.

Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 25, na jugu do 27 stupnjeva.

Postepene stabilizacija

Prema dugoročnog prognozi meteorloga Nedžada Voljevice, od utorka uslijedit će postepena stabilizacija vremenskih prilika i porast temperatura, mada su još moguće svakodnevne pojave pljuskova praćenih grmljavinom, osobito u četvrtak 7. rujna, pri tome će količine padalina biti znatno manje u odnosu na dane vikenda.

Maksimalne dnevne temperature krajem prognoznog perioda ponovo će dostizati između 25 i 30 stupnja.