Published On: Uto, sij 6th, 2015

Latvija predsjedava EU: Isti kriteriji pristupa i za zemlje zapadnog Balkana

Za četvrtak je u Rigi najavljen ključni sastanak političkog rukovodstva s najvišim predstavnicima Europske komisije

Latvija će tokom svog rukovođenja EU voditi politiku proširenja zasnovanu na principu uslovljavanja, piše u danas objavljenom programu latvijskog predsjedavanja.

Latvija uviđa strateški značaj politike proširenja i tokom predsjedavanja će se truditi da unaprijedi tekuće pregovore sa Srbijom, Crnom Gorom i Turskom, navodi se u 36 stranica dugačkom dokumentu u kome se proširenje spominje u svega nekoliko redova, dok je veći dio teksta posvećen planovima za ekonomsku i političku konsolidaciju EU.

“Predsjedavanje će voditi politiku proširenja zasnovanu na principu uvjetovanja i individualnim zaslugama zemalja kandidata na ispunjavanju zadatih kriterija”, piše u programu, uz napomenu da će isti kriterij biti primjenjen i na ostale zemlje zapadnog Balkana koje teže ulasku u EU.

Za četvrtak je u Rigi najavljen ključni sastanak političkog rukovodstva s najvišim predstavnicima Evropske komisije, što podrazumijeva i prisustvo predsjednika Jean-Claude Junckera i visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnostFedericu Mogherini.

Na tom sastanku će biti održan i poseban panel o susjedskoj politici i pregovorima o proširenju u kome će učestvovati Federica Mogherini, europski komesar zadužen za ovu oblast Johannes Hahn i latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkēvičs.