Published On: Uto, pro 23rd, 2014

Džaferović: Kebo će svoje tvrdnje morati dokazati pred sudom

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović odbacio je optužbe potpredsjednika Federacije BiH (FBiH) Mirsada Kebe koje ga dovode u vezu sa ratnim zločinom u Vozući i najavio da će Kebo svoje tvrdnje morati dokazati pred nadležnim sudom.

“Ne znam da li se u tom dopisu/pismu dpominje moje ime, ako se spominje – ja sa gnušanjem odbacujem to kao vrhunsku manipulaciju i laž. To jednostavno nije istina i Kebo će to morati dokazati na sudu”, rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo dostavio je Tužiteljstvu BiH prijavu zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanje ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, općina Zavidovići, protiv tadašnjeg zapovijednika Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi sigurnosti Zenica Šefika Džaferovića, priopćeno je danas iz ureda potpredsjednika FBiH.

Kebo je 16. prosinca uputio dio dokumentacije glavnom tužitelju BiH Goranu Salihoviću zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom u mjestu Vozuća, a u dokaznom materijalu su, između ostalog, slike lokacije sjedišta iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u razdoblju od 1993. do 1995. godine posjećivali visoki dužnosnici.

“Obavljajući dužnost potpredsjednika FBiH stekao sam povjerenje jednog broja građana koji su mi ostavili svoja saznanja, informacije i dio dokumentacije s kojim su raspolagali, a koja se odnosi na sumnju da su Mahmuljin i Džaferović 18. travnja 1994. godine prilikom posjete Vozući dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda “El Mudžahid” likvidirali, odnosno odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti”, navodi se u Kebinoj prijavi dostavljenoj Salihoviću.